Hoera, we mogen weer!

Na lange tijden van individueel werken thuis komen we weer samen om onze reddingshonden te laten zoeken naar vermisten. Hoe heerlijk is het om, weliswaar op anderhalve meter afstand van elkaar, geleiders en honden verder op te leiden? We waren zo blij om elkaar weer te zien dat er een toost werd uitgebracht op Reddingshonden Team Zeeland en gezondere tijden. Een glas (alcoholvrije) champagne en een stukje vlaai erbij maakte “het feestje “compleet.

Aansluitend zijn we meteen hard aan de slag gegaan. Eerst tien minuten aandachtsoefeningen met alle combinaties tegelijk. Bazen en honden lopen dan kris kras door elkaar en de focus van de hond behoort bij de baas te blijven. Deze oefening vraagt veel van de aangelijnde honden die elkaar zo lang niet hebben gezien of sommigen zelfs nog nooit (nieuwkomers). Mogelijk eist deze aandachtsoefening nog meer van de mens. Zij maken tempowisselingen, snelle wendingen, zorgen voor een ontspannen lijn, belonen hun hond ondertussen niet, kijken het dier niet aan en dit alles tien minuten achter elkaar. Zijn deze lange, tien minuten voorbij wordt ieders hond uitbundig beloond. Deze startactiviteit zorgt ervoor dat honden leren focussen en goed omgaan met elkaar. Ze moeten uiteindelijk bij een vermissing regelmatig in een groep een gebied afzoeken.

Verder werd er bij de nieuwkomers een motivatietest en een nulmeting afgenomen. Voor de meer ervaren honden zoekacties georganiseerd en sporen uitgelopen.  Zon, harde wind, prima temperaturen en een kansrijke locatie hadden een positieve invloed op de oefeningen. Vrijwel alle door de geleiders gestelde doelen werden gehaald. De beschikking over vier ondersteuners zonder hond die hun hulp aanboden, creëerde volop mogelijkheden om de trainingsavond zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het was een prima avond.

Hoera, we mogen en kunnen weer!

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT