Verslag dag 1, 2 en 3 SRO inzet Turkije

Wij nemen u mee in wat er zich afspeelt bij de SRO Inzetgroep in Turkije.
Ook al zijn onze honden en geleiders niet mee, we leven intens mee en houden u op deze manier op de hoogte. De stukjes zijn geschreven door een collega ter plaatse.

Turkije dag 1, 11 februari 2023 Vertrek en aankomst Turkije
Na een paar dagen van intensieve samenwerking, onvermoeibare energie van verschillende mensen, onvoorwaardelijke hulp uit onverwachte hoek, is het gelukt om een groep samen te stellen vanuit de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO) en is het vertrek naar Turkije gerealiseerd. Het inzetteam is op 11 februari 2023 vertrokken vanaf Schiphol.
Van de in totaal veertien aangesloten SRO groepen nemen geleiders, honden en ondersteuners van zes groepen deel aan deze missie. Van Stichting Reddingshonden RHWW, de Vlaamse Reddingshonden, Oger SARdogs, Reddingshonden Team Noord-Holland, Reddingshonden Groep Drenthe en van de Veterinair Reddingshonden.
De heenreis is spoedig en goed verlopen. Het laatste stuk is het team met een privévliegtuig vervoerd naar Adana. Vandaar gaan ze over de weg naar het aardbevingsgebied. De Beheers autoriteit voor Rampen en Noodsituaties (AFAD) heeft de groep in Turkije opgevangen. De veiligheid voor mens en dier staat centraal.
Ondanks dat de kans op het vinden van overlevende personen erg laag is, is het belangrijk dat de mensen die vermist zijn, worden gevonden, zodat hun dierbare(n) afscheid kunnen nemen.

Turkije dag 2 12 februari 2023 Aankomst op plaats van bestemming
Deze dag heeft grotendeels in het teken gestaan van “komen op de plaats van bestemming”. Hiervoor is onder andere gebruik gemaakt van verschillende vervoersmiddelen, zoals een vliegtuig, helikopters, auto’s etc.
Duidelijk is dat de betrokkenheid en de zorg, vanuit Turkije, voor de reddingsteams goed is. Iedereen is vooral blij en dankbaar dat het team komt en wil helpen.
Aan het einde van de middag is er in eerste instantie besproken waar en hoe een basiskamp te realiseren. Daarna is er een eerste verkenning gedaan en is er al een stuk afgezocht. In het gebied zijn nog geen hulpverleners geweest. Er komen berichten binnen dat er nog mensen in leven zijn onder het puin. Het is een chaos, maar de stemming is goed.
Inmiddels is er in de buurt van een stadion een stuk grond aangewezen waar de groepen hun eigen tenten kunnen opzetten. Elke reddingshondengroep heeft verschillende (eigen) tenten meegenomen, waarin de mensen en de honden kunnen slapen. Alle teams hebben ervoor gezorgd dat in geval van nood/ calamiteiten zij zich zelfstandig voor een aantal dagen kunnen redden.
De dag was indrukwekkend op alle vlakken voor zowel de mensen als voor de honden. Hopen op een goede eerste nacht en morgen (verder) met daar waar ze voor gekomen zijn: “zoeken naar vermiste personen”.

Dag 3: 13 februari 2023
Nadat gisterenavond het tentenkamp was gerealiseerd, was iedereen moe en rustte ieder uit. De inzetleiders en de mensen van het ondersteuningsteam/ de groepsleiders zijn nog even doorgegaan om verdere logistieke zaken te regelen.
De zon kwam al vroeg door, wat het ijs deed smelten op de tenten. Iedereen is de nacht goed doorgekomen. Het was koud, maar de mensen en de honden van de reddingshondenteams hebben zich goed warm kunnen houden.
Vanmorgen warme noedels gekregen van de Chinese buren. Zij vertelden dat er nog steeds mensen levend van onder het puin worden gehaald. De Chinezen vertrekken vandaag en hebben veel spullen aan het Nederlandse SRO team gedoneerd. Kookpannen, houtblokken, water, voedsel, rijst, kruiden, beef en fruit.
Vandaag wordt de hele dag door iedereen hard gewerkt. Er wordt gewerkt met zes groepen in shifts van drie. Drie zoeken en drie rusten. Er wordt gewerkt zolang het mogelijk en veilig is. Het team werkt samen met de SAR uit Turkije en het leger. Zij bekijken steeds of het zoekgebied (voldoende) veilig is, voordat een team met honden aan het werk gaat. Met elk hondenteam gaat een bergingsteam mee. We hebben nu één foto binnen van het zoekwerk (Bron: Insta van Turkse overheidszender) Meer foto’s volgen nog.
Wat betreft het onderkomen blijft het team op dezelfde plek. Met de hulp van het Turkse leger zijn er nog twintig tenten opgehaald en naar het tentenkamp gebracht. De samenwerking verloopt goed. De Turkse taal die de twee tolken die mee zijn gereisd machtig zijn is daarbij van grote meerwaarde. De solidariteit van de Turkse bevolking, het Turkse leger, de AFAD en overige aanwezige hulpverleners is ongekend.

Laatste nieuws
Er is een meisje van 13 levend aangetroffen op verwijzing van de honden!

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT