En dan toch tegen alle verwachtingen in een SRO Inzet naar Turkije……

Reddingshonden Team Zeeland maakt samen met dertien andere vergelijkbare groepen deel uit van de Vereniging van Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO)

Een samenwerkingsverband waarin we elkaar onder andere ondersteunen wanneer de grootte van een zoekgebied daarom vraagt.

 

Vanuit RHWW, ook onderdeel van de SRO, kwam het verzoek: “wil iedere groep inventariseren hoeveel geschikte zoekcombinaties in staat zijn om mee te gaan naar Turkije. Er is een geringe kans dat de inzet daadwerkelijk doorgaat maar toch……………”.

Zo’n vraag roept herinneringen op aan een eerder genomen besluit binnen het team om dit soort inzetten vooral over te laten aan USAR. Jarenlang is deze vraag niet aan de orde geweest, hebben we ons denken, trainen, uitrusting en materieel daarop aangepast en plotsklaps worden we geconfronteerd met deze uitdaging.

En wat wil je graag goedwerkende teams meesturen ter ondersteuning van deze SRO-inzet en meewerken aan het vinden van vermisten in de grote chaos in Turkije. De analyse is echter: binnen Reddingshonden Team Zeeland zijn er momenteel (nog) geen, ervaren zoekcombinaties tegen deze klus opgewassen.

Gelukkig zijn er bij een aantal andere clubs wel gekwalificeerde puinhonden en zo sta je met veertien samenwerkende groepen toch sterk. Het resultaat, een SRO Inzetgroep Turkije bestaande uit dertig personen en achttien honden zijn gisteren naar Adana vertrokken. Vanaf daar gaan ze over de weg naar het af te zoeken stuk van het aardbevingsgebied.

We weten allen dat vinden van vermisten onvoorstelbaar belangrijk is voor wanhopige families die in onwetendheid en angst leven. Dat deze Inzetgroep in een aantal situaties een eind aan die onzekerheid maken daar zijn wij van overtuigd.

Lieve collega’s, kanjers, veel sterkte, weet dat we in gedachten en met onze harten bij jullie zijn. Draag zorg voor elkaar en keer veilig terug. We volgen jullie op de voet!

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT