Ernstige aardbeving(en) in Turkije en Syrië?

(Foto: Unesco)
Veel doden en gewonden liggen nog bedolven onder het puin, en alle hulp is nodig. Veel landen sturen reddingsteams. “Wanneer reizen jullie af naar het rampgebied?” Een veel gestelde vraag die nu regelmatig binnenkomt bij Reddingshonden Team Zeeland.

Een inzet als deze vraagt echter meer dan alleen goedwerkende zoekteams. Wij kunnen niet zomaar afreizen naar een rampgebied. Hulpverlenen bij een ramp met z’n grote omvang kan alleen maar op verzoek van de lokale autoriteiten en met de juiste ondersteuning  onderweg en ter plaatse.

Vanuit Nederland is om die reden het USAR team vertrokken naar Turkije en Syrië.  Deze organisatie is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. Dat is iets wat wij niet kunnen bieden.

Afreizen op eigen initiatief zou betekenen dat wij alleen maar voor overlast zorgen, wat zij daar nu niet kunnen gebruiken.

Mochten er naast de reddingsteams die verschillende landen inmiddels gestuurd hebben nog meer reddingshonden nodig zijn dan zullen wij alles in het werk stellen om aan het steunverzoek van de getroffen landen te voldoen.

Wij wensen alle mensen in de getroffen gebieden veel sterkte in deze verschrikkelijke situatie, en hopen dat de reddingsteams goed werk kunnen doen en weer veilig terugkeren.

Reddingshonden Team Zeeland

Samenwerkende Reddingshonden Organisaties

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT