Ongewone drukte!

Wat een onverwachte activiteit in het voormalig gemeentehuis in Strijen, op zaterdag 26 juni 2021. Geen mensen die paspoorten kwamen ophalen, rijbewijzen aanvragen maar zoekende honden en geleiders van Reddingshonden Team Zeeland. Het team benut die dag het leegstaande gebouw op het Waleplein ten volle. Er zijn volop verstopplekken voor “vermisten” en mede daardoor krijgen de oefensessies vorm.

“Waarom zoeken naar vermiste personen in gebouwen? In Nederland bouwt men toch degelijk? Hoe groot is de kans dat deze honden in actie moeten komen in een ingestorte woning of kantoren complex?” Vragen die u mogelijk stelt en terecht.

Ook al is het zoeken na ontploffingen en instortingen in Nederland niet vaak aan de orde toch is het zinvol om er voor te trainen. Het zoeken in gebouwen levert een grote bijdrage aan de professionaliteit van honden en geleiders. Als dit regelmatig geoefend wordt, ontwikkelt de hondenneus zich optimaal. Bij het zoeken in een gebouw is er vaak sprake van een minuscuul vleugje, menselijke geur, waar honden het mee moeten doen. Een slachtoffer kan tussen het puin liggen, onder een deur of plaat.  In zo’n situatie komt de geur van een vermiste mogelijk slechts uit een kiertje of een klein gaatje. Dus de mogelijkheid voor de honden om complexe geurpuzzels op te lossen in een gebouw is een ware uitdaging. Team Zeeland neemt de kans altijd waar om in een gebouw te zoeken. En wat fijn dat er organisaties zijn die het reddingshondenwerk ondersteunen en hun gebouwen beschikbaar stellen. Dank aan allen die deze dag zo succesvol maakten.

 

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT