Zaterdagtraining 10 juli 2021

Terwijl ik Johnny in een open container vol met stinkend afval leg, twijfel ik even.

De hele ochtend zoeken geleiders met reddingshonden een groot gebied af vol containers, bergen met afval en vrachtwagens. De honden en geleiders hebben er zin in ondanks de wat drukkende weersomstandigheden. Twee ervaren hondengeleiders begeleiden de zoekactie nadat zij eerst de “vermisten” en “dood-materiaal” verstoppen. Deze oefening komt de zoekconditie van de honden ten goede en het oplossend vermogen van mens en dier. Dit alles in dienst van de opleiding tot inzetbare reddingshonden combinatie. (hond met geleider)

Een andere ploeg traint op een stuk van het terrein waar meeuwen, voortdurend krijsend ,overheen vliegen, waar onder andere olievaten, gasflessen, open containers, laadbakken en wat grote trucks staan. Ze zoeken ook hier naar verstopte mensen die speciaal voor deze oefening ergens in het gebied liggen. Een niet te negeren geur van rottend afval ontneemt je af en toe de adem als er een vleugje wind opsteekt. Respect voor honden en bazen die goed werk verrichten. Wat een leermomenten voor allen.

Na een intensieve ochtend en een relaxte break wordt er onder andere een stevig en effectief krabverstek gebouwd dat optimale kansen biedt om de honden in te leren dringen. Een krabverstek is een ruimte waarin zich een “vermiste persoon” bevindt. Deze ruimte wordt, naar gelang de ervaring van de hond, open gelaten, half dicht of volledig dichtgemaakt. Het afsluiten van de ruimte, ook wel verstek genoemd, gebeurt allereerst met rechtopstaande planken. De planken die de ingang blokkeren variëren van lichte, smalle latjes tot zware, stevige planken afhankelijk van het niveau van de hond. Tegen de planken komt een hoge berg zand, houtsnippers, zaagsel, grit of iets dergelijks. Voor onervaren honden is het nog licht materiaal dat zacht aanvoelt en eenvoudig door het dier weg te krabben valt. Voor de diehards liggen er zware kiezelstenen, bakstenen en ander zwaar materieel. De hond graaft zich via de berg materiaal naar de planken toe want wil hoe dan ook bij de mens in het verstek komen. De hond haalt de planken weg met de poten of wrikt ze opzij. Sommigen zetten zelf hun tanden erin om maar zo snel mogelijk bij de vermiste persoon te komen. Het weghalen van de barricades is teamwork tussen hond en baas. De hond krabt, sjort of bijt aan de plank en elke keer als dat gebeurt haalt de baas die plank weg. En zo baant het team de weg naar de gevonden vermiste totdat de hond helemaal in het verstek kruipt. Deze en soortgelijke oefensituaties maakt honden super gedreven in het zoekwerk.

Aan het eind van de dag is er geen twijfel meer. Dankbaar voor de ervaringen, het team en de grandioze toplocatie. De meeuwen blijven krijsend achter.

 

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT