Inzet Mol 25-01-2023

Op zaterdag 25 januari 2023 heeft er een zoekactie plaatsgevonden naar de vermiste heer Cambré in het Belgische Mol. Verschillende teams van de Belgische Organisaties van Reddingshonden Groepen (BORG) en de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO) uit Nederland stonden paraat. Er waren een veertigtal honden met hun geleiders en een twintigtal ondersteuners aanwezig om het gigantische gebied te doorzoeken. Ze doorzochten samen bijna twintig vierkante km waarvan 80% zwaar terrein. Voor de eerste keer werd er door allen met de CalTopo app gewerkt. Een app waarmee steeds gevolgd kon worden waar alle groepen zich bevonden in het veld. Effectief en een aanvulling op de GPS-en.

Het omvangrijke zoekgebied, dat Reddingshonden Team Zeeland toegewezen kreeg, wordt doorkruist door vele paden. Onze inzetleider koos om een zoekteam op de fiets in te zetten.

De vele paden bieden de mogelijkheid om een quick scan door het gebied te maken en mogelijk snel te vinden.

Hoe ziet dat eruit, een zoekactie op de fiets? De geleider rijdt op een mountainbike veelal over de grote en kleinere paden. De hond loopt vrij zoekend in het gebied. Alle paden, randen, naastgelegen slootjes en een stuk van het aangrenzende gebied worden door de hond afgezocht. Als de vermiste persoon door de hond wordt gevonden zal het dier teruggaan naar de geleider en deze blokkeren. Het is een intense manier van werken en vraagt specifieke training. Er gaat vanzelfsprekend een ondersteuner mee tijdens het zoeken. Ook de ondersteuner rijdt op de fiets en houdt in de gaten of de combinatie de juiste gebieden afzoekt, hoe het gaat met de geleider en de hond en of er support nodig is. Deze in gang gezette actie op de fiets leverde, in relatief korte tijd, essentiële informatie op over een groot gedeelte van de omgeving. Na een pauze waren de geleider, ondersteuner en hond weer in staat om te voet aan te sluiten bij de anderen die lopend de gebieden afzochten.

Slingerende bramen, een verende bosbodem, akkers met restanten van maisstengels en stukken niet te belopen moeras maakten het afzoeken pittig. De weides waar stieren of paarden liepen werden wijselijk ongemoeid gelaten. Het was oppassen met hele vele prikkeldraad en ook moest er regelmatig worden gecheckt of de omheiningsdraden aangesloten waren op stroom.

In een aantal stukken kwamen de zoekers grondwaterputten (wellen) tegen vol water, zo ook een groot, diep waterbassin. Zo’n gebied systematisch afzoeken vraagt goed kaartlezen, deskundigheid, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en vindingrijkheid van geleiders, honden en ondersteuners.

Trots, echt trots op hoe er in het team werd samengewerkt, geluisterd, meegedacht en gezocht. Trots op hoe de honden werkten. En dat alles in een relaxte en alerte sfeer.

Helaas is de vermiste heer Cambré nog steeds spoorloos.

Leven in onzekerheid over een dierbare is slopend en onvoorstelbaar zwaar.

Reddingshonden Team Zeeland wenst familie en vrienden rondom meneer Cambré sterkte in deze onzekere tijden en hoopt dat er snel duidelijkheid komt.


TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT