Hitte

De aanhoudende hitte is bijzonder voor de maand augustus en al dagen worden oude records gebroken. Het jaar 2020 tekent zich af als een jaar met extremen. Eerst heeft Corona gezorgd dat er binnen Reddingshonden Team Zeeland niet in groepsverband getraind werd en nu leggen de uitzonderlijke temperaturen de boel plat. Trainingen zijn gecanceld.

En dan – op vrijdag 7 augustus 2020 met een buitentemperatuur van 34°- komt de vraag binnen. Een samenwerkende reddingshondengroep nodigt Reddingshonden Team Zeeland uit om mee te gaan zoeken naar een man die sinds 27 juli 2020 vermist is. Het antwoord is niet zo moeilijk. “Nee, wij zijn niet van de partij, het is te heet”.

Honden kunnen niet zweten zoals mensen en hebben een vacht die isolerend werkt. Ze hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong. Een hond die oververhit dreigt te raken zal proberen zijn warmte kwijt te raken door extra hard te gaan hijgen met de bek wijd open. Vaak zonder effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot afkoeling leidt. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. De hersenen kunnen het slechtst tegen te hoge temperaturen en raken het snelst beschadigd.

De voetzolen van de hond spelen een belangrijke rol bij het zweten. Honden met witte of roze voetzooltjes, vragen om extra alertheid. Deze zooltjes zijn namelijk gevoeliger en verbranden daarom sneller. Om er zeker van te zijn, dat de ondergrond waarop de hond loopt niet te heet is, kun je het beste je hand tien seconden tegen de grond drukken. Je merkt snel genoeg of het te warm is. Asfalt is extra opletten!

Bij directe zon, geen wind en lage luchtvochtigheid kun je uitgaan van onderstaande tabel. Als aanvulling: bij 51,6°C is de huid verschroeid binnen één minuut, bij 55°C kun je binnen vijf minuten een eitje bakken.

Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C

Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C

Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

Dus met deze extreme hitte krijgen de honden binnen Reddingshonden Team Zeeland rust en verkoeling om oververhitting te voorkomen. Iedere hond krijgt thuis bij de baas een plek met veel schaduw en regelmatig vers drinkwater waar het dier onbeperkt over kan beschikken. Inspanningen worden voorkomen en als het buiten warmer is dan gaat de hond naar binnen. Er wordt er dus niet getraind en we gaan niet op inzet ondanks dat het hoofd en hart van een reddingshondengeleider zegt, ‘laten we zoeken naar de vermiste en de familie zo rust geven’.

Het is wachten op de broodnodige afkoeling!

 

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT