Zaterdagtraining 22 februari 2020

Langzaam vermengt de menselijke geur zich met de achtergebleven stof en de lucht van machineolie. Het is pikkedonker, geen hand voor ogen te zien. De wind giert om het gebouw en rukt aan de koele bewaarplaats aan de rand van de akker. Gesnuif en een ondefinieerbaar geluid aan de buitenkant van de schuur bij de zwaar metalen deur. Iemand schuift de klink opzij, de deur gaat open en een smalle strook daglicht valt naar binnen. Wat gestommel en plotseling is het opnieuw aardedonker, de deur wordt aan de buitenkant met een klap gesloten. 

Zij houdt zich muisstil, de adem in, haar oren maken overuren. Even blijft het ijzig stil in de grote ruimte en dan een licht gesnuif, het doffe geluid van poten die zich langzaam in haar richting begeven. De bewegende staart veroorzaakt kleine stofwolkjes die langzaam via haar neusgaten naar boven kruipen. Ze onderdrukt de jeuk en de neiging tot niezen. Minuten kruipen voorbij, ze hoort iedere beweging, het gehijg en het krachtige gesnuif. Soms heel dichtbij, dan weer wat verder bij haar vandaan. Ze probeert geen enkel geluid te produceren zodat ze niet ontdekt wordt. Haar ademhaling wordt steeds oppervlakkiger.

Ineens een zachte, vochtige neus die haar aanraakt, een hevig, kwispelende staart, de opwinding van de hond omdat hij haar heeft gevonden. Het dier loopt in het donker behoedzaam terug naar de voorkant van de schuur, blaft luid en springt tegen de gesloten deur en meteen wordt deze geopend. Buiten springt de hond enthousiast op tegen de geleider, draait onmiddellijk om en gaat de baas voor naar de vindplaats van de vermiste die hij zojuist heeft gevonden. Daar wordt de hond uitbundig beloond.

Even een inkijkje bij één van de vele oefeningen die de geleiders en honden voorgeschoteld kregen op een prachtige Zeeuwse locatie. Naast de oefening in de Zeeuwse aardappelschuur werd er gezocht naar “levende en dode vermisten” in een boomgaard omzoomd door sloten en akkers. De indrukwekkende oude fruitbomen, een schafkeet en een caravan boden talloze mogelijkheden voor honden en bazen om optimaal te werken aan hun professionaliteit.

Zo’n leerzame training wordt enkel succesvol door de mensen die de dag organiseren, degenen die bereid zijn om als vermiste te liggen, de ondersteuning van het thuisfront,  betrokken geleiders met enthousiaste honden en een weloverwogen coach. Dank aan allen.

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT