Koud, hè?

Als je deze foto ziet, lijkt het wel of hond Neyo denkt; “Moet dat nou, mijn jas aan en schoenen?” En mogelijk vraag jij je dat ook af? Honden zijn toch geen watjes? Nou, dat zijn ze zeker niet bij Reddingshonden Team Zeeland. Ook al vriest het, er wordt toch gezocht, al is het onder koude omstandigheden.

De omstandigheden, de grootte van de hond en de vacht bepalen echter of er een jas aangetrokken wordt. Puppy’s, honden zonder ondervacht, vermoeide en oudere dieren, honden met ondergewicht en onderliggende kwalen en kleine honden die met hun buik dichter bij de grond leven, lopen meer risico op onderkoeling. Een hondenjas is dan geen overbodige luxe. Een jas beschermt – in tegenstelling tot een dekje – ook de buik van de hond, de plek waar het dier juist veel warmte verliest. Daarnaast is het essentieel dat de hond met warme spieren uit de auto komt, zo ook is een goede warming-up voor de start belangrijk. Onze kanjers verdienen de beste zorg, net al iedere ander topatleet.

Tijdens een zoekactie zijn de honden veelal in beweging, maar er zijn ook momenten vooraf aan het zoeken en gedurende het werken waarin de hond wacht of rust. Op die momenten is alert zijn op onderkoeling van groot belang. De punten van de oren, de punt van de staart, de balzak en de voetzolen zijn de lichaamsdelen die als eerste bevriezen.

Schoenen kunnen ook echt een oplossing zijn. Strooizout kan de voetzolen van de honden irriteren of er kunnen ijsballetjes tussen de tenen ontstaan. Zoek je echt op ijzige, bevroren stukken zijn schoenen beschermend, zeker als de zoekactie uren duurt. De eerste keer dat de hond schoenen draagt, kan hilarisch zijn omdat de honden gekke bokkesprongen maken. Maar al snel wennen ze – na het geoefend te hebben – aan het dragen van schoeisel. Het kiezen van de juiste pasvorm en maat is soms wel een zoektocht.

En dan nu de neus. Kan de neus tegen lage temperaturen en zo ja, waar ligt de grens? Interessante vraag. Daar is wel erg weinig tot niets over te vinden in de literatuur, ondanks dat er van alles is geschreven over de neus van de hond. Mogelijk kan iemand ons daarover meer vertellen?

Maar voorlopig houden wij het erop dat we met gezond verstand bepalen of het wel of niet verantwoord is om – ook in bittere kou – te zoeken.

Foto: Elles Lobbezoo – Harms

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT