Er valt regelmatig heel wat te overwinnen

Als reddingshond en geleider kom je soms in de meest vreemde situaties terecht tijdens een zoekactie naar een vermiste. Daar houden we bij Reddingshonden Team Zeeland gedurende de trainingen terdege rekening mee en we zoeken regelmatig bijzondere situaties op.

Zo kan je hond gewend zijn aan het lopen op een dichte trap, maar moeite hebben met de trap op en af gaan als de treden open zijn en stootborden mist. De hond kijkt dan als het ware de diepte in. Op deze schitterende foto, gemaakt door Ronald Boele, zie je zo’n open trap. Je snapt waarschijnlijk meteen dat dit een totaal andere trap is dan degene die de hond in de thuissituatie tegenkomt. En ja, net zoals bij bepaalde mensen zijn er ook honden die hoogtevrees hebben!

Het overwinnen van de angst vraagt geduld en rust bij de geleider en oefeningen met de hond. De hond aangelijnd meenemen en langs de meest dichte zijkant laten lopen kan ondersteunend zijn. Het creëren van een “loper”, – die overigens niet rood hoeft te zijn 😉 – zorgt ervoor dat de trap dicht lijkt. Dit neemt het diepte-effect weg waardoor de hond makkelijker over de trap loopt. Het is nog beter om het op- en afgaan van dit type trappen al te oefenen als de hond nog erg jong is. Zijn de voetzooltjes nog te klein van omvang en schieten deze door de openingen in de treden, dan wordt het zeker “een loper” creëren ……of dragen.

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT