Feestbeesten

We zeiden het al: “een reddingshond heb je altijd.” Niet alleen bij een inzet of de trainingen, maar 24/7 jaar in jaar uit. En een reddingshond moet heel veel verschillende situaties kennen en er niet van onder de indruk zijn, zodat zij/hij altijd haar/zijn werk kan doen.

En dus …. gingen Elsie en Mellow eens een kijkje nemen bij een grote carnavalsoptocht! Harde muziek, grote praalwagens, mal uitgedoste mensen, véél mensen, een niet alledaagse ervaring. Waarbij het natuurlijk heel belangrijk is dat beide honden er niet van ondersteboven zouden raken.

Op de fiets ernaartoe, twee labradors braaf ernaast. Bij huis nog even los, even rennen en behoefte doen. En aan de riem rustig richting de drukte. Geleidelijk steeds meer verkeer, steeds meer (raar uitziende 🙂 ) mensen, steeds hardere flarden muziek. Met de fiets, soms even lopend, door de drukke straat met opgewonden blaffende honden achter hekken, herrie makende mal doende mensen, heel veel kinderen en kinderwagens, Mellow en Elsie keken er even naar en liepen rustig door.

Een plekje zoeken, fiets neerzetten. De optocht zou vanaf dit plekje goed te zien zijn, horden mensen om ons heen. Even lekker afstand nemen, even rustig lopen, op een flinke afstand gaan staan waar geen van beide honden nog tekenen van stress vertoonden, een hele poos kalmpjes kijken en alles op zich in laten werken, steeds vertellen – ook met lichaamstaal – hoe braaf ze zijn, af en toe even een treatsearch (kleine brokjes op de grond strooien, omdat snuffelen en snoepen ontspant), ze vonden het wel een feestje. Dus we liepen op het gemakje weer naar de grotere drukte, waar de optocht net begonnen was.

Rustig, relaxed, als het even te veel werd en de spanning opliep blijven staan of meer afstand nemen. Niets forceren, grenzen herkennen en respecteren, zelf heel rustig. En zie de foto’s: dit was het resultaat! Twee relaxed los liggende kanjers, met grote aandacht voor en vertrouwen in de geleider, zich niets maar dan ook echt niets aantrekkend van alle praalwagens, keiharde muziek, blaffende honden, passerende kinderen, dansende, zingende en hossende mensen, luchtjes van friet, bier en wie weet wat allemaal nog meer. Een toonbeeld van rust allebei.

Al met al kostte het, met heen en terug fietsen, ruim een uur om een waardevolle ervaring voor het leven op te doen!

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT