Ja, ja daar kom ie.

Nu goed opletten, waar is het speeltje, kan ik er goed bij? Daar lig ik dan in een krabverstek, opgevouwen in een vuilcontainer.

De trainingsdagen van Reddingshonden Werkgroep Zeeland zijn in volle gang. Dagen waarin combinaties van geleider met hond professionaliseren. Vier volle, lange dagen als team bij elkaar om het niveau van de groep en ieder afzonderlijke combinatie op een hoger niveau te krijgen.
In de platliggende vuilcontainer ligt iemand verstopt. De opening van de vuilcontainer is dicht gebouwd met rechtop staande lossen planken, daarvoor ligt een hoge berg zand. Dit noemen ze een krabverstek. Het woord zegt het al, de honden leren krabben, indringen om maar zo dicht mogelijk bij de vermiste te komen. Een essentieel element van het zoekwerk.

De hond nadert het verstek en ruikt de vermiste. Zonder ondersteuning van de geleider gaat deze hond meteen aan de slag en krabt het zand als een razende weg. Hij klauwt met zijn poten aan de planken die hem de toegang tot de vermiste blokkeren. Daar komen de tanden erbij, de planken moeten opzij. De geleider helpt de hond om de plank die de hond opzij heeft gesjord opzij te leggen. Zo wordt de opening plank voor plank groter en duikt de hond de container in bij de vermiste. Daar krijgt hij zijn beloning en wordt er uitbundig met hem gespeeld door de vermiste. De geleider neemt het spel over en dan volgt er een nog groter feestje.

Een klein inkijkje in één van de oefeningen In deze professionaliseringsdagen. Honden en geleiders krijgen alle kansen om te groeien op verschillende onderdelen. Elke combinatie baas met hond vormt een team, en al deze combinaties samen vormen ook een team namelijk Reddingshonden Werkgroep Zeeland. Samen scholen en professionaliseren ten behoeve van daadwerkelijke inzetbaarheid in levensechte situaties.

We kijken vermoeid en voldaan terug op deze doelgerichte, intensieve dagen op een toplocatie.